U krijgt bericht van uw werkgever dat u ontslagen wordt. Dit kan eventueel met een vaststellingsovereenkomst gebeuren. Het kan ook voorkomen dat u bijna 2 jaar in dienst bent en uw contract niet verlengt wordt. Dit is ontzettend vervelend en er moet ontzettend veel geregeld worden. Als u op de dag van uw ontslag 2 jaar in dienst bent denkt u meestal niet aan een transitievergoeding. Toch heeft u hier sinds de nieuwe regelgeving wel recht op. Sinds 1 juli 2015 heeft u vanaf een dienstverband van 2 jaar recht op een transitievergoeding. Deze vergoeding is in plaats van een ontslagvergoeding gekomen. Flexwerkers hebben hierdoor ook ineens recht op een vergoeding. Daar staat helaas wel tegenover dat de vergoeding zelf minder hoog is dan vroeger. Er zijn alleen wel uitzonderingen waarbij u recht heeft op meer geld of waarbij u geen recht heeft op een vergoeding.
Tientallen uitzonderingen in het ontslagrecht
De nieuwe regels maken het voor werkgevers goedkoper om iemand te ontslaan. Deze nieuwe regelgeving zou ervoor moeten zorgen dat een werknemer sneller een vast contract krijgt. De vergoeding heeft er helaas voor gezorgd dat werknemers eerder mogen vertrekken. Er zijn namelijk tientallen uitzonderingen waarbij een werkgever onder het betalen van de vergoeding uit kan komen. Bijvoorbeeld bij een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. Of als u niet lang genoeg in dienst geweest bent. De tientallen uitzonderingen zijn soms nog lastig om te doorzien. Gelukkig kan u ons bellen voor advies bij uw ontslag. Wij berekenen uw vergoeding en kijken wat er mogelijk is bij uw werkgever.
De hoogte van de transitievergoeding uitrekenen
U kan zelf een berekening maken hoeveel geld u tegoed heeft. Helaas zijn hier ook tientallen uitzonderingen bij. Als bijvoorbeeld uw werkgever heeft geprobeerd om uw ontslag te voorkomen door bijvoorbeeld te besparen op bepaalde kosten, dan wordt dit in minder van uw transitievergoeding afgetrokken. De hoogte van de transitievergoeding is heel persoonlijk. Er moet echt naar uw persoonlijke situatie gekeken worden om te kijken waar u recht op heeft. In individuele gevallen kan er bijvoorbeeld gevraagd worden om een extra geld bedrag bovenop de standaard vergoeding. Dit gebeurd vaak bij een beeindigingsovereenkomst. In ruil voor uw handtekening krijgt u een extra zak geld mee. Dit is mogelijk omdat per 1 juli 2015 de werkgever en werknemer zelf de vergoeding mogen bepalen. Hierbij wordt minimaal de wettelijke transitievergoeding in acht genomen. Wij helpen u als advocaat graag met het maken van een berekening.